ponedjeljak, 30.07.2018 / 11.04

UEFA potvrdila promjene za ovogodišnju Ligu prvaka

Kao što se dugo i najavljivalo, UEFA je u sezoni 2018/19 odlučila svoje elitno klupsko nogometno natjecanje učiniti još elitnijim. Ovo je pet novih promjena koje će najviše utjecati na budući razvoj UEFA Lige prvaka i format samog natjecanja.

 


Više direktno kvalificiranih ekipa
Najveća promjena koju je UEFA ove godine uvela odnosi se na broj ekipa koje direktno ulaze u grupnu fazu Lige prvaka. Do ove su sezone to bile 22 ekipe, a sada je taj broj povećan na 26. Preostalih će se šest mjesta popuniti klubovima koji dođu do kraja jednog od dva kvalifikacijska puta - “rute prvaka” ili “ligaške rute”.

Ekipe koje su već osigurale svoje mjesto u grupnoj fazi:


ŠPANJOLSKA: Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, Valencia
NJEMAČKA: Bayern München, Schalke, Hoffenheim, Borussia Dortmund 
ENGLESKA: Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Liverpool
ITALIJA: Juventus, Napoli, Roma, Internazionale Milano
FRANCUSKA: Paris Saint-Germain, Monaco, Lyon
RUSIJA: Lokomotiv Moskva, CSKA Moskva
PORTUGAL: Porto
UKRAJINA: Shakhtar Donetsk
BELGIJA: Club Brugge
TURSKA: Galatasaray
ČEŠKA: Viktoria Plzeň
Ruta prvaka i ligaške ruta
Ruta prvaka rezervirana je za pobjednike nacionalnih prvenstava onih zemalja koje se nalaze na 11. ili nižem mjestu UEFA rang liste. Za najbolje ekipe koje dođu do kraja ove rute osigurana su četiri mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka. 
 
Zadnja dva mjesta grupne faze popunit će se klubovima koji dođu do kraja ligaške rute - kvalifikacijskog puta osiguranog za trećeplasirane klubove zemalja koje se nalaze na 5. i 6. mjestu UEFA rang liste, te drugoplasirane timove iz zemalja od 7. do 15. mjesta.


Povećanje broja registriranih igrača
Od ove će sezone svaki klub moći prijaviti 23 igrača za Ligu prvaka, dok su prošlih sezona mogli prijaviti samo 18. To znači da će klubovi na klupi za zamjene moći imati 12 umjesto dosadašnjih 7 igrača.


Četvrta izmjena u produžecima
Kao što je i FIFA početkom godine odobrila mogućnost uvođenja četvrte izmjene ako utakmica uđe u produžetke, to je za knock-out fazu nove sezone Lige prvaka odobrila i UEFA. Prema novim pravilima, ekipe će i dalje tijekom regularnog dijela utakmice smjeti obaviti samo tri izmjene, dok u produžecima imaju pravo obaviti još jednu. Ekipe koje u prvih 90 minuta ne obave sve tri izmjene, imaju pravo obaviti ukupno četiri do kraja produžetaka.


Novi termini utakmica
S novim su promjenama uvedeni i novi termini održavanja utakmica, pa će tako ove sezone sve utakmice osim finala započinjati ili u 18:55 ili u 21 sat. Utakmice zadnjeg kola grupne faze će se kao i do sada odigravati paralelno.

UEFA ovim promjenama želi svoje elitno klupsko natjecanje dodatno ojačati i učiniti ga još zanimljivijim za gledatelje. Uvođenje gore navedenih promjena će praktički označiti da Liga prvaka postaje rezervirana samo za velike i bogate europske klubove, dok će se oni manji teško plasirati u njezinu grupnu fazu i morat će se zadovoljiti Europa ligom.