srijeda, 08.08.2018 / 11.22

Labuđi pjev talijanske legende - Buffon potpisao za PSG

“Danas je došao kraj mojih 17 godina u crno-bijelom. 17 godina prijateljstva, suigrača, suza, pobjeda, poraza, trofeja, riječi, bijesa, razočarenja, sreće i još mnogih, mnogih emocija. Nikada neću zaboraviti. Uvijek ću sve nositi sa sobom.” 

Ovo su riječi kojima se veliki Gigi Buffon oprostio od Juventusa, svojih kolega iz svlačionice i navijača. I dok su mnogi očekivali da je Gigi, s 40 godina na leđima, nakon ovoga spreman objesiti kopačke o klin i završiti svoju bogatu nogometnu karijeru, on je imao druge planove. Potpisao je jednogodišnji ugovor s francuskim PSG-om i pokazao da nije spreman za rashod, već za osvajanje novih titula.


Još uvijek gladan pobjeda
Iako je (prema sportskim kriterijima) s 40 godina spreman za penziju, Buffonova želja za pobjedama je i dalje vrlo snažna. S Juventusom je u talijanskom prvenstvu osvojio sve, a posebno je impresivna brojka od 7 uzastopnih titula prvaka Serie A. Ono što mu nedostaje je naslov Lige prvaka - a to je upravo cilj koji i PSG želi ostvariti.
 
Koliko je Buffon spreman za nove izazove najbolje pokazuje izjava koju je dao nakon što je njegov prelazak u PSG finaliziran: “Odličan je osjećaj doći u PSG. Prvi put u karijeri napuštam svoju zemlju i samo me ovako ambiciozan projekt mogao ohrabriti na takvu odluku. Hvala klubu i predsjedniku na ukazanom povjerenju. Uložit ću svu svoju energiju, iskustvo i glad za pobjedama da pomognem novom klubu da ostvari visoke ciljeve koje je postavio za budućnost.”


Spreman je boriti se za broj 1
Iako sad ima i Buffona u ekipi, trener Paris Saint Germaina, Thomas Tuchel, izjavio je da još nije odlučio tko će nositi dres s brojem 1: “Buffon se ne boji boriti za svoje mjesto, Kevin i Alphonse se ne boje boriti za svoja mjesta. To je konkurencija kakvu bih volio imati na svakoj poziciji.”
 
Gigi Buffon, koji je dugo bio glavni Juventusov vratar, kazao je da nije niti očekivao da će mu u PSG-u odmah dati mjesto prvog vratara, jer mu 24 godine karijere nitko nikada nije rekao da ima pravo na dres s brojem 1, već da je to uvijek zaslužio radom i treningom. 
 
“Tako ću raditi i dalje, ali i razvijati ostale vratare u ekipi.”, izjavio je tom prilikom Buffon.


Ima sve osim ‘uhatog trofeja’
Buffon je u svojoj karijeri osvojio skoro sve što jedan nogometaš može osvojiti. S Italijom je 2006. godine postao svjetski prvak, dok je s Juventusom u 17 godina osvojio 11 titula prvaka Italije (dvije su mu oduzete zbog kontroverzi u koje je klub upao u sezonama 04/05 i 05/06), 5 kupova Italije i 1 titulu prvaka Europa lige. Nekoliko je puta proglašen najboljim vratarom Serie A i Europe, a na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2006. godine je osvojio Jašinovu nagradu za najboljeg vratara prvenstva. U karijeri je osvojio sve osim Lige prvaka.
 
Dolaskom u PSG, Gigi Buffon je jasno dao do znanja da želi osvojiti i taj naslov te poručio: “znam koje snove PSG i navijači ovog kluba drže u srcima”.

Prelazak iskusnog Buffona u PSG je odlična vijest za klub koji je često imao problema s vratarima, no upitno je koliko su se ovim prelaskom povećale njegove šanse da napokon osvoji trofej Lige prvaka. Pogotovo sada kada je Cristiano Ronaldo i službeno potvrdio svoj transfer iz Real Madrida u Juventus.