petak, 22.02.2019 / 14.22

Kovaču “pale dionice” na Merseysideu, VAR opet izazvao polemike

Kako to već i priliči najjačem svjetskom nogometnom natjecanju, ni nakon ovotjedne četiri utakmice osmine finala polemike i priča iz kojih se vuku dugi repovi definitivno nije nedostajalo. Niko Kovač svojim je ponašanjem “svirao” po živcima Jürgena Kloppa, VAR je i ovoga tjedna podijelio nogometnu javnost, a Diego Simeone ponovno je bio - Diego Simeone.

Tema za priču po sportskim forumima, novinskim stupcima, televizijskim emisijama i društvenim mrežama, dakle, ni ovoga tjedna nije nedostajalo. A kako i bi, kada dvije utakmice završene bez pogodaka donesu silna uzbuđenja, a one u kojima pogodaka nije nedostajalo za sobom ostave svu silu kontroverzi, za koje i ovoga puta solidne zasluge idu video tehnologiji.

Kovaču pohvale u Njemačkoj, kritike u Engleskoj

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Niko Kovač uglavnom nije čovjek za kojega se vežu kontroverze. Spoj hrvatske krvi i njemačke discipline donio mu je hladnokrvnost kakvom plijeni dok uz rub terena promatra izvedbu svoje momčadi, no ovoga se tjedna u dva navrata potrudio “podići živac” vodećem klubu engleske lige.

Susret na Anfieldu završen je nulom i Kovač je za svoje zasluge u pripremi momčadi dobio gotovo jednoglasne hvalospjeve u njemačkim medijima, istim onima koji su ne tako davno pozivali na njegov odlazak s klupe Bayerna. I dok u Bavarskoj slave Kovačevu taktičku mudrost, iz Liverpoola bi imali što reći o manirima Bayernova trenera.

Kovač je, naime, po završetku  susreta u Liverpoolu, požurio čestitati svim svojim igračima i suradnicima s klupe, ostavivši Jürgena Kloppa da ispružena dlana pričeka na svoj red. Kada je njegov red napokon došao, Klopp je vidno uzrujan udijelio Kovaču lekciju iz fair playa. 

“Htio sam mu stisnuti ruku odmah po završetku, ali Niko je odlučio pozdraviti se ne s cijelim minhenskim Bayernom, nego s cijelom Bavarskom”, kazao je Klopp novinarima, uz umjerenu dozu sarkazma. “Kad je došao do mene rekao sam mu ‘hej, možda bi sljedeći put bilo dobro da se na sekundu okreneš prema meni, da odradimo pozdrav i da zatim odem pozdraviti svoje igrače i navijače’. Stajao sam tamo kao glupan.”
 

 

 

Kovač se opravdavao i nakon utakmice pokušao smiriti strasti. “Sve je u redu. U Engleskoj je normalno da se odmah nakon utakmice čestita protivniku, no u ovom slučaju ja sam otišao prvo prema svojoj klupi, što nije običaj u Premier ligi. Ispričao sam se za to, nije bilo namjere da ikoga uvrijedim i kasnije smo si pružili ruku.”

Kao da gaf sa završetka susreta nije bio dovoljan, Niko je svojom izjavom na konferenciji za medije dodatno “spustio vrijednost svojih dionica”. Komentirajući grčeve svojih igrača u završnici ogleda na Anfieldu, Kovač je ničim izazvan priznao kako se radilo o čistom simuliranju i - krađi vremena.

“Znate kako je to, približava se kraj utakmice, pokušavaš ukrasti malo vremena tu i tamo. Javi Martinez je u dobroj kondiciji, pa ga nisu mogli mučiti grčevi. Slično je bilo i u Berlinu, kada se to isto dogodilo s Kingsleyjem Comanom, ali nije bila riječ o grčevima. Obojica imaju iskustva, znaju donijeti mirnoću kada je to potrebno”, rekao je Kovač i izazvao bujicu komentara.

Bayern, jasno, nije ni prva ni posljednja momčad koja odugovlačenjem cijedi sekunde iz sudačke nadoknade. Simuliranje, izležavanje, “taktičke izmjene” u 94. Minuti i slični potezi definitivno su rak rana nogometa kao igre i teško će im itko stati na kraj. Podrazumijevaju se, dio su igre, neki kažu i tradicije kakvu ne treba mijenjati. 

I nisu problem. Barem dok sve to javno ne priznate pred novinarima.
 

 

Simeone je opet bio - Simeone

Kovaču se ipak mora priznati da nije uspio na sebe navući ni desetinu bijesa koliko je to uspjelo treneru Atletica Diegu Simeoneu. Karizmatični i izrazito hiperaktivni Argentinac i tijekom utakmice s Juventusom istrčao je i ispratio gotovo svaki napad svoje momčadi, komentirao svaku odluku glavnog suca, od kojega je već po običaju dobio i opomenu pred isključenje.

Ništa od toga, međutim, nije podiglo prašinu kao što se to dogodilo nakon vulgarne geste koju je uputio prema tribinama nakon drugog pogotka Atletica. Simeone se u stanju euforije okrenuo prema publici i primio se za prepone, što je među simpatizerima Juventusa naišlo na kritiku, najblaže rečeno.

 

 

Stotinama su komentara navijači iz Torina zasuli Instagram stranicu Diega Simeonea, mnogi od njih puni mržnje i nimalo lijepih riječi, a bilo je i onih koji se nisu zaustavili samo na argentinskom treneru, pa su nimalo lijepe želje uputili i članovima njegove obitelji. Simeoneovu slučaju definitivno nije pomoglo ni to što je za igračke karijere na tlu Italije branio boje Intera i Lazija, a ni njegova isprika nije naišla na plodno tlo.

“Učinio sam to već jednom kao igrač Lazija i sada sam to ponovio, ali samo kako bih pokazao da moji igrači imaju muda. Nije bilo upućeno Juventusu, okrenuo sam se prema našim navijačima. Priznajem, nije lijepa gesta, ali osjećao sam potrebu da to učinim. Bila je strašno teška utakmica i morao sam pokazati što osjećam. Ako sam koga uvrijedio, ispričavam se, ali bilo je to od srca.”

Nije ti ondje srce, Diego.

 

Video tehnologija u rascjepu između želja i stvarnosti

Sve otkad je UEFA iznenadno, u polovici sezone odlučila uvesti video tehnologiju kao pomoć sucima u susretima Lige prvaka, mišljenja su diljem nogometnog svijeta podijeljena. I dok se stožeri “za” i “protiv” već godinama spore oko opravdanosti provjere sudačkih odluka, teško se oteti dojmu da u cijeloj priči ima i malo licemjerja i dvostrukih standarda.

Čest je slučaj da će treneri i igrači objeručke prihvatiti odluke koje im idu u korist, a kritiziranja VAR-a se uhvatiti tek nakon odluka na njihovu štetu. Alvaru Morati sustav VAR-a zacijelo nije odveć prirastao srcu, otevši mu već proslavljeni pogodak, dok će Juventus s druge strane baš sucima iza video ekrana zahvaliti što se kući ne vraća još uvjerljivije poražen.

Pravo je osvježenje, zato, izjava Pepa Guardiole nakon susreta Schalkea i Manchester Cityja. Premda su protiv njegove momčadi dosuđena dva jedanaesterca i potvrđena nakon pregleda snimke, Guardiola nije gubio vrijeme na kritiziranje takvih odluka.

“U oba slučaja mislim da su bili kazneni udarci. Vjerujem video tehnologiji, jedanaesterci su postojali”, rekao je Guardiola. Premda ostaje za nagađati bi li takvu izjavu dao da je njegova momčad i izgubila, njegovim bi se primjerom mogli povesti mnogi igrači i nogometni djelatnici, bilo bivši, bilo sadašnji. 

Jer video tehnologija bez podrške onih koji nogomet igraju ili su ga igrali, ili pak o njemu pišu, bit će osuđena na dugo razdoblje propitkivanja i nepovjerenja, umjesto da postane sastavni dio igre i nogometnih pravila. 

Ima i komentatora nogometnih zbivanja koji su ovoga tjedna primijetili kako se video tehnologija koristi prečesto i uzima previše vremena, što je argument kojega ne treba odbaciti u startu. Međutim, pomoć tehnologije je novost u nogometu, kako igračima, trenerima i navijačima, tako i sucima. Ako smo spremni zažmiriti na činjenicu da ni nakon više od stoljeća nogometne igre još uvijek ne postoji ujednačeni kriterij za igranje rukom u šesnaestercu, dozvolimo video tehnologiji prijelazno razdoblje u kojem će svi nogometni djelatnici zajedno pokušati pronaći zlatnu sredinu.

Želite li jutro nakon utakmice polemizirati o nepostojećem jedanaestercu ili o jedanaestercu ispravno dosuđenom nakon intervencije VAR-a? Dvojbe ne bi trebalo biti,  ali kad se o nogometu radi, podjele nastaju na klupskim linijama razdvajanja i nerijetko se mijenjaju ovisno o tome je li jedanaesterac klubu donio korist ili štetu.

A to je, jednostavnim rječnikom rečeno, licemjerje.