četvrtak, 30.07.2020 / 08.54

Jedinstvena završnica po mnogočemu jedinstvene sezone

Od svojih začetaka u ranim devedesetima nogometna Liga prvaka ne pamti trenutke kakvima svjedočimo proteklih nekoliko mjeseci. Svjetska pandemija sredinom je ožujka zaustavila svijet sporta, postavila nove prioritete i nametnula nam način života na kojeg je malo tko bio spreman. Sportske su arene utihnule, a huk s tribina ustupio mjesto sablasno praznim tribinama i mjesecima neizvjesnosti i tjeskobe. 

Nakon dvomjesečne pauze nogomet se vratio, tužan i prazan, bez srca i duše i bez onih zbog kojih postoji i koji ga čine najpopularnijim svjetskim sportom. U posebnim i strogo kontroliranim uvjetima nacionalna su prvenstva ipak s uspjehom privedena kraju, trofeji podijeljeni i nogometna je sezona barem na papiru spašena. Na papiru, jer pred nogometom i svijetom i dalje je mnoštvo pitanja bez odgovora, a pandemiji se ne nazire kraj.

U takvoj atmosferi red je došao i na završnicu europskih natjecanja, u terminu u kojem smo ranijih godina već pratili nastupe hrvatskih klubova u pretkolima nove sezone i nadali se da će barem poneki od njih zakucati na vrata natjecanja po skupinama. Ljeto bez Europskog prvenstva i ljeto bez Olimpijskih igara postat će tako ljeto jedinstvene završnice europske nogometne sezone.

 

Gdje smo stali?

U trenutku kada je svjetski sport otišao u hibernaciju nogometna Liga prvaka stigla je do osmine finala. Četiri smo sudionika četvrtfinala doznali i prije prekida natjecanja, to su Leipzig, Atalanta, PSG i Atletico Madrid, koji je u nezaboravnoj utakmici na Anfieldu iz daljnjeg natjecanja izbacio branitelja naslova i novog engleskog prvaka Liverpool.

Preostala četiri mjesta u četvrtfinalu još uvijek su slobodna i doznat ćemo ih tek nakon uzvratnih ogleda koji su na rasporedu 7. i 8. kolovoza. 

7. kolovoza, 21:00h
Juventus - Lyon (prvi susret 0:1)
Manchester City - Real Madrid (2:1)

8. kolovoza, 21:00h
Bayern - Chelsea (3:0)
Barcelona - Napoli (1:1)

Važno je napomenuti da će za ove susrete Uefa zbog fair-playa dozvoliti domaćinstva u Torinu, Manchesteru, Münchenu i Barceloni, budući da su u prvim susretima, odigranim prije prekida natjecanja, Lyon, Real, Chelsea i Napoli imali prednost domaćeg travnjaka.

 

Kako dalje?

Nakon što 8. kolovoza budu poznati svi sudionici četvrtfinala, uslijedit će dosad nezabilježena završnica Lige prvaka koja će u samo desetak dana gustog rasporeda iznjedriti novog europskog prvaka.

Odlukom bez presedana Uefa je, naime, već unaprijed odredila kompletan ždrijeb četvrtfinala, polufinala i finala, a sve će se utakmice radi sigurnosti sudionika i manjeg rizika od zaraze igrati u Lisabonu, na stadionima Benfice i Sportinga i bez prisutnosti navijača. Ali, ni to nije sve — svi susreti četvrtfinala i polufinala igrat će se po knockout sistemu uz samo jednu utakmicu, bez mogućnosti uzvrata i popravnog ispita.

Prema unaprijed određenom rasporedu četvrtfinalne ćemo oglede tako pratiti u razdoblju od 12. do 15. kolovoza, polufinala su na rasporedu 18. i 19. kolovoza, a veliko finale na stadionu Benfice u nedjelju, 23. kolovoza.

Na identičan način završit će i sezona u Europa ligi, samo što će se susreti umjesto u Lisabonu igrati u četiri njemačka grada, Düsseldorfu, Kölnu, Duisburgu i Gelsenkirchenu, u razdoblju od 10. do 21. kolovoza.

Slijedi nam, dakle, završnica kakvu Liga prvaka ne pamti i kakva se vrlo vjerojatno više neće ponoviti. Novi će sustav natjecanja donijeti posebna uzbuđenja i jak psihološki pritisak jer prostora za pogreške neće biti previše. Nama preostaje dohvatiti se omiljenog naslonjača i ekskluzivno na kanalima Planet Sporta ispratiti završetak jedinstvene europske sezone.

 

Kompletan raspored završnice Lige prvaka 2019/2020

Četvrtfinale
1) Atalanta - Paris Saint-Germain (12.08, 21:00)
2) Leipzig - Atletico Madrid (13.08, 21:00)
3) Napoli/Barcelona - Chelsea/Bayern (14.08, 21:00)
4) Real Madrid/Manchester City - Lyon/Juventus (15.08, 21:00)

Polufinale
1) Pobjednik 1 - Pobjednik 2 (18.08, 21:00)
2) Pobjednik 3 - Pobjednik 4 (19.08, 21:00)

Finale
Pobjednik polufinala 1 - Pobjednik polufinala 2 (23.08, 21:00)