utorak, 28.08.2018 / 13.28

Je li Liga prvaka postala dosadna i predvidljiva?

Real Madrid 
Barcelona 
Real Madrid 
Real Madrid 

I po peti puta u zadnje 4 godine, opet Španjolci i opet taj Real Madrid. Taj zadnji, meni kao nekome tko živi s Redsima, posebno bolan. Čak ne toliko zbog Salahove ozljede, Baleove majstorije ili šokantnih pogrešaka Lorisa Kariusa… to je sastavni dio sporta! To finale je bilo bolno jer sam se po prvi puta u životu pitao je li Liga prvaka postala monotona, predvidljiva i dosadna. Ta misao nije došla sama od sebe, već se za to trebamo vratiti 5-6 sati prije ovogodišnjeg finala u Kievu.

Majstori belota
U mom selu pored Kupe nema puno toga za raditi. Svi samo nestrpljivo čekaju da živa u termometru dosegne visokih 20, kako bi slobodno vrijeme u danu proveli uz najdražu nam rijeku. I dok se svi pokušavaju osvježiti, malo dalje u hladu na klupici uvijek ista ekipa. Četiri “seoske starješine”, gemišt i neprestano igranje bele. Samo birano društvo i klasične teme na repertoaru: sport i politika. Na dan finala me je začudilo kako su neobično tihi. Nekoć bi se satima svađali pokušavajući složiti savršenu taktiku da uštopaju Messija, a jednom su se čak i složili u tome da nikakve lažne devetke ne valjaju i da trebaš imati klasični špic! Pitao sam ih kako komentiraju današnje finale i dobio odgovor koji me je zatekao:

“Ma Real pobjeđuje, to se znalo od početka. Sve ti je to već odgirano, stalno isti igraju i Španjolce ne mogu zaustaviti. Nije ti ta Liga prvaka kak nekad, kad je bilo da Porto osvoji ili kad je Elber trpao u Bayernu.”

Potpuno subjektivan, krenuo sam u kontru… Pokušavao sam objasniti koliko Zidaneov sustav ima manjkavosti i koliko ovise o (strašnoj) individualnoj snazi, kako su se provukli protiv Bayerna i Juventusa i kako će to Liverpool napadački trio zajedno s Kloppom sigurno znati kazniti. Ništa, tabula rasa, antiklimaks. Nastave oni s belom, ironično, odigranom i predvidljivom igrom. A ja se nastavljam uvjeravati da su u krivu.

Underdogovi
Prva asocijacija na “što čini neko nogometno natjecanje zanimljivim?” mi je bio Leicester, ultimativni simbol uspješnog autsajdera. Ne volimo predvidljivost i apsolutno smo oduševljeni kad slabija/siromašnija ekipa pobijedi ili izbaci velikog favorita. To je valjda tako još od Davida i Golijata. U Ligi prvaka, šanse za takvo što izrazito rastu jer su razlike između timova manje, no kad se dogode, najčešće je riječ o nevjerojatnom podvigu koji izazove lavinu reakcija u cijelom svijetu. Trans. U zadnje dvije godine, najveći utjecaj na mene su imale:

Roma - Barcelona 2018.
Liverpool - Manchester City 2018.
Monaco - Manchester City 2017. 
Juventus - Barcelona 2017.

Preokreti
Često vezani uz autsajdere, preokreti čine još jedan važan faktor na skali uzbudljivosti praćenja nogometa. Oni su na neki način i indikator mentalne snage, garancija da ćemo punih 90 minuta gledati atraktivan dvoboj. Prvi i za mene najveći je naravno onaj Liverpoolov 2005. u Istanbulu - ljudi zaboravljaju da Milan u cijeloj sezoni nije primio 3 gola u jednoj utakmici. No i zadnjih godina smo gledali neke epske podvige, najimpresivniji od njih je definitivno Barcelonino dostizanje 0:4 s 3 gola u zadnjih 10 minuta. Tu su još i:

Realova “la decima” golom Ramosa u 93. Minuti
Manolasov gol za izbacivanje Barcelone i kompletiranje preokreta iz 1:4
Juventusovo izbacivanje Tottenhama

Usporedba s ligama
I onda je došao taj argument: u zadnjih 5 godina, dojam je da su uvijek isti klubovi u polufinalu. Točnije, Real, Barcelona, Bayern, Juventus i Atletico. Osim njih su se tu još i po jednom našli Chelsea, City, Monaco, Roma i Liverpool, no svejedno mogu razumijeti nekoga tko kaže da mu je već postalo dosadno - u fazi u kojoj bi trebao biti vrhunac natjecanja se često dogode susreti koje smo vidjeli i prošle godine. To je direktna posljedica rasta nejednakosti između nogometnih klubova diljem svijeta i to je nešto što ni Liga prvaka nije uspjela izbjeći. Kako bi pokazali da ta pojava nije ništa neobično u svijetu nogometa, trebamo se prisjetiti kako stvari stoje u nekim drugim najjačim nogometnim ligama:

Španjolska liga - duopol Reala i Barcelone uz jedan nevjerojatan podvig Atletica
Francuska liga - apsolutna dominacija PSG
Njemačka liga - apsolutna dominacija Bayerna
Talijanska liga - apsolutna dominacija Juventusa
Engleska liga - teško je predvidjeti prvaka, ali mora se čudo dogoditi da ne znamo tko će biti prvi vrhu

I dok u domaćim ligama možemo vidjeti sve više “napucavanja” i razlike u kvaliteti nogometa, Liga prvaka je uspjela zadržati tu top kvalitetu i zato je i dalje najbliže onoj superligi koju često volimo zamišljati ili smo je nekoć slagali u ranijim verzijama PES-a.

Kvaliteta nogometa
Upravo ta kvaliteta nogometa u Ligi prvaka je njen najveći selling point. Najbolji igrači iz najboljih klubova najboljih liga u dobro osmišljenom formatu natjecanja. Ako već toliko volimo nogomet, nema nam uzbudljivije stvari od gledanja kako to izgleda kad se igra na top razini, na gornjoj granici ljudskih mogućnosti. Obožavam rekreativni nogomet i rado ću posjetiti svoj lokalni klub, no Liga prvaka će mi uvijek biti nogometno iskustvo iznad svega.

No što ja znam - Real je opet pobijedio, a jedan od junaka s početka ove priče dobio zvanje s 4 kralja.