četvrtak, 17.12.2020 / 10.10

Hrvatice preko europskih prvakinja idu po novo čudo

Hrvatska rukometna reprezentacija u petak kreće u lov na prvu europsku medalju, a s druge strane stajat će braniteljice europskog naslova - reprezentacija Francuske. Hrvatsko polufinale, kao i sve ostale utakmice završnice Europskog prvenstva možete pratiti u izravnom prijenosu ekskluzivno na kanalu PlanetSport 1, koji se ovoga tjedna nalazi u Osnovnom paketu! 

Hrvatske rukometašice na izmaku 2020. godine počastile su nas s nevjerojatna dva tjedna ispunjena uspjesima koje je malo tko očekivao. Na Europsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj otputovale su tiho i bez pompe kakva obično prati mušku reprezentaciju i korak po korak, utakmicu po utakmicu, izrastale u najveću senzaciju europske smotre.

Redom su pred našim djevojkama padale Mađarice, svjetske prvakinje Nizozemke, Srbija i Rumunjska, a polufinale je konačno osigurano u posljednjem kolu sjajnim izdanjem i pobjedom nad Njemačkom. Jedina reprezentacija koja je uspjela svladati Hrvatsku bila je Norveška, koja igra rukomet s drugoga svijeta i svoje protivnike redovito ispraća s desetak pogodaka zaostatka.

Ugodno priznanje Hrvatskoj stiglo je i od EHF-a, koji je naše djevojke na službenim stranicama natjecanja proglasio najljepšom pričom turnira i čak pet članica ekipe uvrstio u konkurenciju za najbolju momčad Europskog prvenstva. I kao šlag na torti, plasmanom u polufinale Hrvatice su izborile i izravan nastup na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, bez potrebe prolaska kroz kvalifikacije.

Priča ovdje, međutim, ne završava. U petak u 18 sati u Herningu hrvatske rukometašice očekuje povijesno polufinale protiv braniteljica naslova, reprezentacije Francuske. Nikada dosad hrvatski ženski rukomet nije došao ovako blizu medalje i nema nikakve sumnje da će djevojke dati sve od sebe kako bi upisale još koje slovo u knjige povijesti.

Francuskinje će nakon Norveške biti najteži protivnik Hrvaticama na ovom natjecanju. Osim što brane naslov osvojen 2018. godine na domaćem terenu, francuske rukometašice navikle su na medalje i pobjednička postolja. Osim tog europskog naslova imaju tri europske bronce, dva naslova svjetskih prvakinja, tri svjetska srebra i srebro s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

“Čekaju nas treninzi, između toga Covid testiranja, pa pregledavanje video snimki i to će biti pripreme za utakmicu. Na treninzima ćemo se posvetiti malo osnovama, aktivacije, šutiranje, kontranapadi, ali osnovna stvar je psihologija. Da shvatimo da smo napravili strašnu stvar, ali da ne stanemo na ovom koraku, nego da se pokažemo u najboljem mogućem svjetlu. Želimo ponovno dati sve od sebe i učiniti Hrvatsku ponosnom”, rekao je izbornik reprezentacije Nenad Šoštarić.

“Nakon povijesnog prolaska u polufinale, smjestile smo se u Herningu i počinjemo s pripremama za polufinale s Francuskom. Pripreme započinjemo gledanjem videa njihovih nastupa, a zatim i s koncentriranim treninzima kako bismo bile spremne za njihovu obranu i napad”, rekla je u najavi utakmice Larissa Kalaus, jedna od pet hrvatskih reprezentativki u konkurenciji za najbolju momčad Eura.

“To će definitivno biti drugačija utakmica za sve nas, ali očekujemo jednaku borbu kao i do sada, pa dokle ide”, dodala je.

Nakon svega prikazanog na ovom Europskom prvenstvu, tko bi se još usudio unaprijed ih otpisati? 

Utakmicu s Francuskom, kao i cijelu završnicu prvenstva, možete pratiti ekskluzivno na kanalu PlanetSport1, koji je ovoga tjedna zbog velikog zanimanja poklonika rukometa u Hrvatskoj uvršten u Osnovni paket

Europsko rukometno prvenstvo, polufinale:
Hrvatska - Francuska (Petak, 18.12. u 18:00 h)
Norveška - Danska (Petak, 18.12. u 20:30 h)