četvrtak, 09.08.2018 / 16.52

Dinamova škola nogometa - rudnik dijamanata

Zagrebački je Dinamo po svim pokazateljima najuspješniji hrvatski klub u Europi. Modri su najviše puta ostvarili plasman u skupine Lige prvaka (šest), jedini imaju europski trofej (Kup velesajamskih gradova iz 1967., preteča današnje Europske lige), a lani je Dinamova škola nogometa prema Institutu za nogometnu statistiku proglašena drugom u Europi. U tom su istraživanju doneseni podaci o broju igrača koji su nastupali u klubu od svoje 15. do 21. godine života, a danas igraju u najjačim europskim ligama. Radilo se o tada aktualnim prošlosezonskim podacima, a Dinamo je ovdje završio drugi iza, očekivano, Ajaxa. Modri su u tom trenutku imali 67 igrača u top ligama, a ove godine toj brojci možemo dodati i Antu Čorića koji je prešao u Romu, te Bornu Sosu, novog člana njemačkog Stuttgarta.

 

Foto: AS Roma twitter i VfB Stuttgart Twitter


Dinamova škola ključna za svjetsko srebro
Nadalje, prema podacima istog instituta, Dinamo je u formativnoj fazi za igrače doprinio razvoju čak desetorice sudionika polufinala SP-a u Rusiji. Najpoznatiji među njima je dakako kapetan Luka Modrić, ali ne treba zaboraviti niti Dejana Lovrena, Andreja Kramarića, te Vedrana Ćorluku ili Milana Badelja. Ostali pripadaju recentnijoj povijesti Modrih, te također i razdoblju oko kojeg se i danas lome koplja  kod navijača Dinama, ali i svih koji prate zbivanja oko maksimirskog kluba. Primjerice, Tin Jedvaj je napustio klub sa 17 godina, Mateo Kovačić s 18, dok je Marko Pjaca “izdržao” do 21. godine kad je 2016. potpisao za Juventus. 

Činjenica je da je ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju mladim igračima sve lakše otići iz Lijepe Naše, ali ostaje dojam, pogotovo u slučaju Dinama, da su mogli i morali pružiti više u plavom dresu prije unosnog inozemnog transfera. Bilo kako bilo, Dinamova škola već desetljećima proizvodi talente od kojih velike koristi ima hrvatska, a ranije i jugoslavenska reprezentacija.

Veliki talenti na godišnjoj bazi
Dokaz o razvoju talenata gotovo na tekućoj traci možemo potražiti u čistoj faktografiji. Dok su najpoznatiji izdanci kroz nešto stariju povijest (Mlinarić, Deverić, Prosinečki, Boban) činili okosnicu Dinamove momčadi, a i reprezentacije, to je posebno čest slučaj u 21. stoljeću. Renome Dinamove škole učvrstili su veliki transferi, poput onih Darija Šimića u Inter, ili Igora Bišćana u Liverpool. Ipak, tek su već spomenuti Modrić i Ćorluka do kraja otvorili vrata Zapada mladićima u plavim dresovima. Kasnije je potvrda talenata koji treniraju na Hitrec-Kacianu stigla i kroz osvajanje Nike Premier cupa 2013., najjačeg turnira na svijetu u kategoriji do 15 godina. Na tom se turniru istaknuo Josip Brekalo, koji je iz Dinama otišao s 18 godina. Dinamova škola praktički svako ljeto izbaci nekog talentiranog klinca, koji ostvari zavidan europski transfer, ali se ne afirmira do kraja (Halilović, Šimunović, Rog) ili se vrati u Dinamo (Šitum, Leko) ili kao što smo već spomenuli, postane važan dio reprezentacije.

Sve u svemu, tvrdnja s početka članka stoji, Dinamo zaista ima sjajnu omladinsku školu, ali naravno da ostaje vječno pitanje - bismo li dočekali europsko proljeće da su ti talentirani mladići ostali koju sezonu na okupu?