petak, 24.01.2020 / 10.53

Dani Olmo nastavlja karijeru u RB Leipzigu

Dinamov španjolski dragulj, Dani Olmo, ipak će napustiti Maksimir u zimskom prijelaznom roku, a njegov novi klub je Red Bull Leipzig.

 

U četvrtak ujutro, 21-godišnji Španjolac, napustio je Dinamov kamp u Rovinju. Pozdravio se sa suigračima te otputovao za Zagreb kako bi mogao na liječnički pregled i potpisivanje ugovora. Želja mu se ispunila jer kako je sam rekao Zoranu Mamiću, karijeru bi volio nastaviti u Bundesligi.

Trakavica oko njegovog transfera trajala je gotovo mjesec dana. Barcelona je bila zainteresirana vratiti svoj biser kući, ali nisu bili spremni izdvojiti veću svotu novca za njega. Zatim su se u priču uključili Zvone Boban i Milan, ali Olmo nije bio zainteresiran. Nakon toga je interes navodno pokazao i Wolverhampton, ali najkonkretniji je bio RB Leipzig iako su se u posljednji tren javili i Hertha i Bayer Leverkusen.

 

Kolko će Dinamo zaraditi?

Pregovori su bili već u završnoj fazi i nije bilo potrebe narušavati ih s nekim novim ponudama, a uostalom, Leipzig nije štedio. Dinamu će na račun odmah sjesti 18,5 milijuna eura, a zatim su tu i brojni bonusi. Olmo je s Nijemcima potpisao ugovor na pet godina, a za svakih 15 utakmica koje će Dani odigrati u dresu Leipziga, Modri će dobiti milijun eura. Nadalje, Dinamo ima pravo naplatiti sljedeća tri plasmana Leipziga u Ligu prvaka, a svaki bi im donio 2 milijuna eura. Pošto su Nijemci redovito u vrhu njemačkog prvenstva, nema razloga sumnjati u njih i uprava Modrih ima se pravo nadati novih 6 milijuna eura.

Tu je još klauzula. Modri mogu naplatiti u dva naslova prvaka Njemačke, a svaki bi im donio nova 2 milijuna. A tu je i otkupna klauzula koju je Leipzig postavio za mladog Španjolca i ona iznosi 80 milijuna eura. Olmo će se sigurno nastaviti napredovati i ako se proda po toj cijeni, Dinamo će opet zadovoljno trljati ruke: naime, uspjeli su Modri isposlovati 20% od budućeg transfera Olma što bi moglo značiti novih 16 milijuna (naravno, ako se proba po svojoj punoj cijeni).

 

Je li Leipzig dobar odabir?

O ovom će se neko vrijeme voditi rasprave, ali sigurno je da Olmo nije pogriješio. Iako nije zvučan klub na prvu, Leipzig je trenutno vodeća momčad Bundeslige. Vodi je Julian Nagelsmann, mladi trener za čije su ime čuli svi i koji radi odličan posao s mladim igračima. A RB Leipzig je momčad sastavljeno od pretežito takvih igrača i Olmo ne bi trebao imati problema uklopiti se.

Bila se u igri i neka veća imena, svjetski klubovi, ali pitanje je koliko bi Olmo tamo dobivao prilika. U Njemačkoj će ih vrlo vjerojatno dobivati mnogo više čime će puniti i Dinamovu blagajnu, a i sjajna je vijest što se priključuje momčadi koja se bori za naslov prvaka i koja ima solidne šanse krajem svibnja podići najveći pehar Bundeslige.